Blog Ozonodent

Foarte mulți pacienți ne adresează această întrebare :” Îmi scrâșnesc dinții, oare am bruxism? „

 

Ce este bruxismul?

Bruxismul este o afecțiune care se caracterizează prin contracții ale mușchilor masticatori ce determină scrâșnitul sau frecarea dinților, încleștarea maxilarelor și dureri ale articulației temporo-mandibulare. Poate apărea în timpul zilei sau noaptea în  timpul somnului profund.

 

Cum vă poate afecta bruxismul?

Dacă aveți bruxism atunci puteți sesiza:

– apariția fisurilor în smalț
– spargerea obturațiilor
– tocirea dinților cu modificarea formei acestora
– retragerea gingiilor
– leziuni la nivelul obrajilor sau buzelor
– nivelarea dinţilor frontali cu apariţia sensibilităţii dentare
– fracturi ale lucrărilor protetice existente
– dureri de cap sau dureri în zona maxilarelor la trezire sau pe parcursul zilei

 

Cine este predispus la bruxism?

Bruxismul este o afecțiune dentară comună întâlnită la copii sau adolescenți, dar și la adulți. La copii poate apărea în perioada erupției dentare sau la schimbarea dinților temporari cu cei permanenți. Bruxismul este fiziologic în timpul erupției molarului de 6 ani, acesta reprezentând cheia ocluziei dentare ce determină dimensiunea etajului inferior al feței de la erupție și până atinge planul de ocluzie. După această perioadă devine patologic și necesită investigații suplimentare.

 

Cine declanșează bruxismul?

Bruxismul poate fi declanșat de o serie de factori precum:

– stresul, anxietatea, momente agitate pe parcursul zilei, furie
-odihna insuficientă, tulburări de somn
– dezvoltarea disproporționată a oaselor maxilare
– schimbarea dinților temporari cu cei definitivi în cazul copiilor
– malocluzia dentară (alinierea incorectă a dinților)
– afecțiuni ale nervilor și mușchilor faciali
– unele boli precum boala Parkinson, demență, epilepsie, tulburări de reflux gastroesofagian, deficit de atenție/ hiperactivitate (ADHD).

 

Factorii care cresc riscul de a avea bruxism sunt:

– vârsta – bruxismul este frecvent în rândul copiilor și poate să dispară până la adolescență

– personalitatea – persoanele care sunt competitive, agresive sau hiperactive au un risc crescut de apariție a bruxismului

– unele tratamente medicamentoase – această afecțiune poate fi un efect secundar al unor medicamente, precum antidepresivele

– un nivel ridicat de stres sau anxietate

– obiceiurile vicioase.

 

Cum corectăm bruxismul?

Diagnosticarea bruxismului este realizată de către medicul stomatolog care va examina dinții, mucoasa orală, mușchii masticatori și articulația temporo-mandibulară. De asemenea se pot analiza unele seturi de radiografii precum ortopantomograma, radiografia ATM sau CT articulare.

Examinarea minuțioasă a acestor structuri anatomice va duce la diagnosticarea corectă a tipului de bruxism, cât și la aplicarea tratamentului corespunzător specific cazului. Printre tratamentele eficiente, putem enumera:

GUTIERA DE BRUXISM este un dispozitiv dentar termoplastic transparent sau colorat, rigid sau mai moale care se realizează prin amprentarea arcadelor și este personalizată pentru fiecare pacient în parte. Ea se mulează pe dantura pacientului și se poate face pe arcada superioară sau cea inferioară. Gutiera are rolul de a împiedica atingerea și frecarea dinților, de a relaxa musculatura și articulația temporo-mandibulară, implicit mușcătura. Gutiera de bruxism este un mijloc de a controla bruxismul, însă nu aduce vindecarea definitivă fără depistarea cauzei declanșatoare.

Gutierele de bruxism pot fi purtate în funcție de tipul de bruxism, diurn sau nocturn și de gravitatea situației pe timpul zilei, nopții sau 24 h/zi.

 

Timpul de purtare diferă de la pacient la pacient. Perioada de purtare poate să fie de minim 3 luni pentru pacienții conștiincioși și care urmează ulterior tratamente odontale, protetice, ortodontice sau parodontale și până la purtarea gutierei pentru toată viața pe timpul nopții pentru pacienții la care persistă simptomele. Aceste simptome includ dureri de cap, dureri ale articulației temporo-mandibulare, maxilare încleștate.

 

Aparatul ortodontic este indicat pentru a trata această afecțiune când  este necesară repoziționarea dinților și modificarea contactelor dintre dinți.

 

Șlefuirea punctelor de contact premature dintre dinți, a punctelor înalte dintre cele doua arcade dentare ajută la corectarea ocluziei (muşcăturii).

O ocluzie deficitară (atunci când dinţii de sus nu se suprapun bine peste cei de jos) poate fi corectată şi prin obturaţii coronare corect executate din punct de vedere morfologic și funcțional, prin realizarea unor incrustații la nivelul suprafeței ocluzale sau a unor coroane dentare.

 

Ce trebuie făcut în caz că aveți bruxism?

 

Stresul cotidian constituie o cauză majoră a bruxismului. Dacă suferiți de stres sau de anxietate, este important să încercați tehnici de relaxare, exerciții de respirație, masaj, cititul înainte de culcare, o baie calmantă sau terapia prin muzică. Anxioliticele pot fi de ajutor, dar nu ar trebui utilizate perioade lungi de timp. Odihna și calitatea somnului pot contribui la diminuarea bruxismului. De asemenea Terapia florală Bach sau utilizarea uleiurilor esențiale pot aduce multiple beneficii în controlul stresului.

 

Tratamentul bruxismului necesită ca pacientul să încerce în mod conștient să reducă bruxismul în timp ce este treaz prin anumite tehnici stabilite cu medicul dentist. Dacă sunteți conștient că vă scrâșniți dinții, încercați să vă dați seama ce activitate faceți atunci când se întâmplă și care poate fi cauza. Astfel se poate corecta mult mai ușor.

 

Indiferent de cauza bruxismului, tratamentul ales împreună cu medicul specialist are ca scop schimbarea comportamentului prin relaxarea limbii, a dinților și a buzelor.

Pentru a evita complicațiile ce pot apărea din cauza bruxismului, este necesar ca pacienții să respecte tratamentul prescris de medicul stomatolog. De regulă, durerile cauzate de bruxism pot fi confundate cu durerile de urechi, nevralgii, dureri ale mușchilor gâtului sau a muşchilor masticatori .

 

Nu uitați  nici de controlul periodic la medicul stomatolog! Acesta poate identifica semnele precoce ale bruxismului și poate face recomandările potrivite pentru a preveni agravarea acestor probleme.

Centrul Stomatologic Ozonodent

Strada Dorobanților nr.97 parter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *