Profilaxia dentară

Profilaxia afectiunilor stomatologice a devenit o necesitate azi, poate mai mult ca niciodată, pentru a preveni apariția unor afectiuni sau complicatii greu de tratat ulterior și extrem de dureroase.

Profilaxia este cel mai important pas pe care îl putem face în controlul, prevenirea și tratarea afecțiunilor gingivale și parodontale.
Ea cuprinde Detartrajul cu ultrasunetePeriajul profesionalAir-flowFluorizareSigilări dentare.

Detartrajul cu ultrasunete este o tehnică folosită pentru îndepărtarea rapidă și eficientă a tartrului dentar.

Ce presupune detartrajul cu ultrasunete?

Acest procedeu se realizează cu ajutorul unei piese ce emite vibrații ultrasonice ce desprind tartrul dentar de pe dinți. Din vârful pieseii curge în permanență apă, ce are rolul de a îndepărta resturile și de a preveni supraîncălzirea dintelui.

Detartrajul ultrasonic curăță de asemenea și zonele subgingivale, zone ce sunt foarte greu de explorat. Vibrațiile sunt destul de blânde, astfel încât gingiile nu sunt rănite, iar pacientul nu simte cel mai adesea nicio durere. La cererea pacienților, se poate efectua o anestezie locală pentru a face această procedură cât mai confortabilă .

Cui îi este recomandat detartrajul cu ultrasunete?

Curățarea cu ultrasunete este recomandată tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, cel puțin o dată la 6 luni. Majoritatea pacienților au tartru, fie că este cauzat de saliva acidă, de periajul defectuos, de consumul excesiv de băuturi colorate (ceaiuri, cafele, băuturi carbogazoase) sau tutun.

De ce trebuie făcut detartrajul? Care sunt avantajele?

Boala gingiilor (gingivita) este cauzată de acumularea de tartru sub linia gingiei, afectând gingiile și structura osoasă, ceea ce duce în timp la pierderea dinților. Detartrajul cu ultrasunete elimină depozitele de tartru supragingival și subgingival, reducând astfel sângerarea și tumefierea țesutului gingival. Aceasta procedură reprezintă primul pas în prevenirea, controlul și tratarea bolilor gingivale și parodontale.

Periajul profesional

Periajul profesional este o procedură făcută după detartraj și presupune îndepărtarea resturilor de placă bacteriană, tartru și diferitele colorații de pe suprafața dinților. Este realizat cu o periuță și o pastă specială, ce curăță și lustruiește suprafața dinților. Periajul este o procedură comodă și nedureroasă.

Air-flow

Air flow-ul este procedura stomatologică ce folosește bicarbonat de sodiu în flux de aer și apă pentru a curăța și lustrui suprafețele dentare. Din aparatul special destinat acestei proceduri iese un jet de aer comprimat, apă și particule fine de bicarbonat de sodiu direct pe suprafața dinților, pentru a netezi și îndepărta micile impurități rămase după detartraj și periaj. Acest procedeu este ideal de făcut după cele două operațiuni menționate mai sus (detartraj, periaj), deoarece asigură o curățare suplimentară și în zonele interdentare, mai greu accesibile.

Fluorizarea

Fluorizarea este o procedură ce presupune aplicarea unui gel cu fluor pe suprafața dinților timp de câteva minute, pentru a reduce sensibilitatea, pentru a întări smalțul dentar și pentru a reduce riscul apariției cariilor dentare. După tratamentul de fluorizare, este recomandat ca pacientul să nu mănânce sau să bea apă timp de 30 de minute.

Sigilarea

Sigilarea este o procedură profilactică ce presupune acoperirea șanțurilor și fosetelor de pe suprafața smalțului dentar cu scopul de a împiedica apariția cariilor. Sunt folosite materiale moderne specifice acestei proceduri. Pe smalțul bine curățat în prealabil se aplică un gel demineralizant timp de 1 minut, apoi se realizează sigilarea șanțurilor și fosetelor. Pentru a beneficia cât mai mult de beneficiile sigilării , recomandăm evitarea consumului de alimente dure sau lipicioase.

Detartrajul cu ultrasunete este o procedură stomatologică utilizată pentru a îndepărta tartrul de pe dinți. Funcționează prin utilizarea unui instrument special care emite vibrații ultrasonice pentru a desprinde tartrul. Un flux constant de apă este folosit pentru a îndepărta resturile și a evita supraîncălzirea dintelui. Această tehnică este eficientă și pentru curățarea zonelor subgingivale, fiind de obicei o procedură nedureroasă.

Curățarea cu ultrasunete este recomandată tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, cel puțin o dată la 6 luni. Este importantă deoarece ajută la eliminarea tartrului atât supragingival, cât și subgingival. Acest lucru reduce riscul de gingivită și alte boli parodontale care pot duce la afectarea gingiilor și structurii osoase, precum și la pierderea dinților.

Air-flow este o procedură stomatologică ce folosește un jet de bicarbonat de sodiu, aer și apă pentru a curăța și lustrui suprafețele dentare. Este eficientă în îndepărtarea micilor impurități și colorații rămase după detartraj și periaj, asigurând o curățare suplimentară, în special în zonele interdentare. Air-flow contribuie astfel la o igienă orală mai profundă și la menținerea sănătății dentare.

Fluorizarea implică aplicarea unui gel cu fluor pe dinți timp de câteva minute. Această procedură ajută la întărirea smalțului dentar, reduce sensibilitatea dentară și scade riscul de carii. După fluorizare, se recomandă pacienților să evite mâncarea și băutura timp de 30 de minute pentru a maximiza efectul tratamentului.

Doriți mai multe informații sau o programare? Contactați-ne acum!