Terapia PRP - o terapie inovatoare!

PRP – Platelet Rich Plasma reprezintă o terapie de ultimă generație în ceea ce privește regenerarea tisulară. Provenită  din centrifugarea sângelui propriu al pacientului, conține factori de creștere care influențează vindecarea, având astfel un rol foarte important în mecanismele de reparare a țesuturilor.

TERAPIA CU PLASMĂ (PRP) 

Ce reprezintă?

PRP – Platelet rich plasma este o plasmă bogată în trombocite care se obține din sângele propriu al pacientului, prin prelevarea unei cantități de 36-72 ml de sânge în eprubete speciale vidate și apoi centrifugate timp de 10 minute la 2700 rotații pe minut într-o centrifugă. Cantitatea de plasmă obținută variază între 2,5 și 3,5 ml. Plasma rezultată este un lichid limpede, ușor gălbui sau transparent și reprezintă, de fapt, un concentrat format din trombocite, proteine, vitamine și hormoni, elementele principale care hrănesc organismul uman și îi reglează activitatea.

Cum funcționează?

Capacitatea trombocitelor de a accelera semnificativ cicatrizarea țesuturilor afectate are aplicabilitate și în stomatologie. Vitaminele, proteinele si hormonii conținuți în produs influențează pozitiv regenerarea țesuturilor bucale, asigură nutriția optimă și formarea corectă a epiteliului.

Plasma este introdusă prin injectare cu un ac foarte fin în cantități mici în papilele dentare, gingia marginală și șanțul gingival.

Procedurile sunt nedureroase, dar la solicitarea pacientului, se poate administra în prealabil un anestezic.

Care sunt efectele?

– o regenerare accelerată a țesuturilor, ce schimbă calitativ starea gingiilor și a mucoaselor bucale

– oprirea sângerărilor gingivale

– îmbunătățirea structurii gingiilor, dispariția treptată a friabilității

– întărirea țesuturilor de susținere a dinților și drept consecință, diminuarea mobilității dentare

– accelerarea vindecării alveolelor dentare postextracționale, precum și a gingiilor în timpul și după tratamentul parodontopatiei

-o măsura sigură de profilaxie a parodontopatiilor și a gingivitei

– de asemenea, o aplicabilitate foarte mare o are și în domeniul implantologiei orale, ajutând la refacerea tisulară postoperatorie, dar în acelasi timp, este o metodă utilă în intervenția de adiție osoasă sau în sinus lifting.

Avantajul terapiei cu plasmă este inofensivitatea acesteia, deoarece substanța injectată este “produsul propriu” al pacientului, nu este toxic și nu prezintă reacții de respingere, alergice sau toxice.
Ea permite stimularea proceselor de autoregenerare în zonele și țesuturile afectate.
Studiile arată că are efect mult mai bun decât preparatele medicamentoase antibacteriene și antiinflamatorii utilizate în stomatologia modernă, care au o eficiență redusă în unele cazuri, reducând doar inflamația și îmbunătățind temporar hemodinamica.

Care sunt indicațiile?

Terapia PRP în stomatologie are o serie de indicații :

Gingivita
Parodontita localizată
Parodontita generalizată (cu grad de severitate 1,2 și 3)
Alveolita postextracțională
Periimplantita
Stomatita
Profilaxia maladiilor țesuturilor parodonțiului.

Cum se face terapia?

– Ședintele se fac la interval de 7-10 zile
– Pentru această tehnică este necesar un pachet de 4-6 ședințe ( injectări ).
– După efectuarea unui pachet, se fac ședințe de întreținere spațiate la interval de 2-6 luni.
– Pacientul trebuie să aibă o dietă sănătoasă și să se hidrateze corespunzător, nu trebuie să consume carne cu o zi înaintea procedurii și niciun fel de aliment în dimineața injectării!
– Înainte de începerea primei ședințe, se efectuează obligatoriu un detartraj profesional !
– Terapia cu plasmă poate fi combinată cu terapia cu ozon pentru rezultate maxime.

Care sunt contraindicațiile?

Această terapie nu poate fi utilizată la pacienții ce prezintă formațiuni maligne, pacienți cu trombocitopenie sau cu probleme de coagulare a sângelui, pacienți cu afecțiuni însoțite de febră, pacienți cu anemie severă.