Blog Ozonodent

Foarte mulți pacienți suferă de demineralizarea dinților, fără a conștientiza întotdeauna prezența acestui fenomen.

Ce este demineralizarea dinților?

Demineralizarea dinților este procesul de erodare superficială a smalțului caracterizată prin apariția unor pete albe, cretoase ce afectează aspectul estetic al danturii și constituie stadiul incipient în apariția cariilor dentare. Demineralizarea apare ca urmare a expunerii repetate a dinților la acizii din salivă, aceștia distrugând smalțul dentar. Tehnica incorectă de periaj, igiena precară sau dieta necorespunzătoare pot cauza demineralizarea dinților.

Odată cu trecerea timpului, aceste pete cretoase ajung să aibă o culoare mai închisă, iar suprafața dintelui își pierde treptat integritatea și devine poroasă și aderentă.

De unde provin acizii care provoacă demineralizarea dinților?

Acizii responsabili de acest proces sunt proveniți din mai multe surse precum:

 

  • placa bacteriană aderentă de suprafața smalțului.
  • consumul excesiv de citrice (lămâi, portocale, grapefruit).
  • consumul frecvent de băuturi acide sau bogate în zaharuri.
  • consumul de medicamente sau substanțe care cauzează sindromul gurii uscate.
  • Inflamatia (infecția) care provoacă demineralizarea anumitor zone izolate, în special pe incisivii permanenți, după ce un dinte de lapte a fost afectat.
  • aciditatea gastrică, în cazul pacienților care suferă de tulburări alimentare, de reflux gastroesofagian sau bulimie.

 

Cum se diagnostichează demineralizarea dinților?

În primă fază, demineralizarea dinților apare sub forma unor pete mici și albe pe smalțul dentar, iar dintele afectat își pierde aspectul uniform, sticlos și devine mat, calcaros. Din această cauză se pătează mai ușor datorită fumatului și a consumului de cafea, ceai și a altor alimente ce conțin coloranți puternici. Aceste pete inestetice nu se pot îndepărta prin periaj. Dacă demineralizarea nu este depistată la timp, eroziunea dintelui avansează, putând apărea sensibilitate la diferiți stimuli precum dulce, acru, cald sau rece. Periajul poate deveni dureros, iar pacientul tinde să efectueze un periaj superficial. În timp efectele sunt neplăcute și dinții pot fi deteriorați de carii profunde.

Cum tratăm demineralizarea dinților?

În primele stadii, demineralizarea se poate trata de către medicul stomatolog prin curățarea și utilizarea unor lacuri, geluri sau paste fluorizate și remineralizante pe suprafețele ce prezintă aceste leziuni. De asemenea  se recomandă igienizarea profesională periodică, pastele de dinți speciale ce trebuie folosite până când se observă remineralizarea dinților. Se pot administra suplimente cu rol remineralizant, alături de un regim de viață echilibrat și sănătos.

Stabilirea sursei demineralizarii și înțelegerea cauzei sunt însă deosebit de importante pentru ca tratamentul să aibă rezultatul dorit.

Dacă demineralizarea nu este tratată din stadiile incipiente, medicul dentist poate curăța și repara zona afectată cu materiale corespunzătoare. Dacă pacientul este deranjat de prezența suprafețelor demineralizate și din punct de vedere estetic, tratamentul recomandat poate include și o albire realizată la cabinetul stomatologic, dar smalțul dinților trebuie să fie integru și sănătos.

 

Recomandări utile pentru a preveni demineralizarea dinților

 

  • Periați-vă corect dinții de cel puțin două ori pe zi
  • Folosiți ața dentară și irigatorul bucal pentru o mai bună curățare
  • Adoptați o dietă echilibrată și un regim de viață sănătos
  • Mergeți la controlul periodic de două ori pe an și respectați indicațiile medicului specialist
  • Faceți curățarea profesională periodică
  • Folosiți produse remineralizante și alcalinizante recomandate de medicul dentist.

Tu știi dacă dinții tăi au demineralizări? Programează-te acum la un control ca să afli

 

Centrul Stomatologic Ozonodent

Strada Dorobanților nr.97 parter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *