Ortodonție

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar personalizat vă ajută să vă îmbunătățiți aspectul zâmbetului și corectează anumite anomalii, redând dinților funcționalitatea.

Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu corectarea anomaliilor dento-maxilare determinate de poziția incorectă a dinților și a ocluziei incorecte la nivelul arcadelor dentare.

Cum se procedează?

În urma consultației realizate de un medic specialist ortodont, se face o evaluare clinică și radiologică a fiecărui pacient, cu scopul de a găsi un diagnostic cât mai corect și de a stabili un plan de tratament cât mai exact pentru a vă reda funcționalitatea și estetica întregului aparat dento-maxilar.

Anomaliile pot fi diagnosticate sub mai multe forme: înghesuire dentară, malpoziții dentare, ocluzie inversă, ocluzie deschisă și altele.

Care sunt cauzele anomaliilor?

Înghesuirile dentare apar de cele mai multe ori datorită unei dizarmonii între mărimea dinților și a oaselor maxilare. Altă cauză importantă este reprezentată de pierderea prematură a dinților de lapte cu migrarea dinților vecini și închiderea spațiului corespunzător dintelui permanent, forțând astfel erupția acestuia în poziția ectopică sau pierderea întârziată a dinților de lapte, dintele permanent neavând spațiul necesar pentru a erupe în poziție normală pe arcadă.

Malocluzia dentară poate fi favorizată de înghesuirea dentară sau pierderea unui dinte urmată de migrațiile dinților vecini determinând disfuncții ocluzale. În aceeași măsură, un alt rol în apariția malocluziei îl are disproporția între mărimea maxilarului și a mandibulei, ducând astfel la apariția supraocluziei și a mușcăturii inverse.

Alte cauze pot fi reprezentate de obiceiuri vicioase precum suptul degetului, folosirea incorectă a suzetei sau o respirație orală.

Ce probleme pot produce anomaliile?

Datorită înghesuirii dentare, poate apărea o igienă precară care se traduce prin imposibilitatea îndepărtării plăcii bacteriene, apariția depozitelor de tartru, creșterea riscului apariției cariilor dentare și a bolii parodontale. De asemenea înghesuirea dentară poate crea probleme de ordin estetic.

Malocluziile dentare pot produce pe lângă aspectul inestetic tensiuni în musculatura masticatorie, cu apariția durerilor de cap,dureri în articulația temporomandibulară, dureri la nivelul gâtului, umerilor și spatelui.

Cum le tratăm?

Aparatele dentare fixe sunt purtate în permanență și se îndepărtează doar la indicația și de către medicul stomatolog.
Aparatele dentare mobilizabile pot fi îndepărtate și de către pacient, dar nu pentru o perioadă prea lungă de timp pentru ca tratamentul să aibă rezultatul dorit.

În cazuri extreme, pentru un rezultat cât mai bun, se poate opta pentru un tratament combinat chirurgical și ortodontic.

Doriți mai multe informații sau o programare? Contactați-ne acum!