Endodonție

Endodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu tratamentele afecțiunilor pulpei dentare (țesutul moale vasculo-nervos aflat în  interiorul dintelui) și a complicațiilor acestora.

Cum apar leziunile pulpare?

De cele mai multe ori leziunile pulpare reprezintă o complicație a cariilor dentare netratate sau pot fi rezultatul unor factori traumatici, termici sau chimici produși de unele substanțe sau materiale dentare.

Indiferent de factorul cauzator, pulpa dentară declanșează mecanismul de apărare, ducând la apariția unei reacții biologice cunoscută sub numele de inflamație.

Semnele clasice ale inflamației sunt: durere, roșeață, căldură și tumefiere (umflătură). O dată cu apariția inflamației apare și o creștere a presiunii în țesutul respectiv. Datorită faptului că pulpa dentară este înconjurată de țesut dur, această presiune nu se poate disipa, ducând la o creștere a ei în camera pulpară. Astfel se produce compresia nervuluii care se manifestă prin apariția durerii de intensitate foarte mare.

Țesutul pulpar inflamat neîndepărtat la timp poate duce la apariția necrozei pulpare, de obicei asimptomatică și ulterior poate evolua înspre gangrenă.

Tratamentele dentare în endodonție reprezintă un cumul de proceduri terapeutice specifice. Acestea au scopul de a îndepărta pulpa dentară inflamată, lărgirea, curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare. După instrumentarea și pregătirea atentă a canalelor radiculare, acestea vor fi obturate cu materiale specifice. După aceea se trece la refacerea coronară a dintelui. Uneori, după obturarea canalelor radiculare, poate apărea o sensibilitate care se remite de la sine în decurs de câteva zile.

În cadrul Clinicii Ozonodent, tratamentele endodontice se realizează întotdeauna cu anestezie loco-regională pentru a reduce la minimum durerea și disconfortul. Această procedură poate dura una sau mai multe ședințe în funcție de situația clinică. Pentru spălarea și dezinfectarea canalelor radiculare folosim apa Ozonizată în concentrație de 80 micrograme per ml și instalațiile cu Ozon, care au un efect sporit de reducere a durerii și inflamației, pentru un tratament de canal cât mai eficient și blând cu țesuturile din jurul dintelui.

Scopul unui tratament endodontic, realizat corect, este acela de a salva dintele afectat. Astfel se elimină riscul complicațiilor ce pot merge până la extracția dintelui. În acest fel se menține dintele cât mai mult timp pe arcadă în condiții de bună funcționare.

Doriți mai multe informații sau o programare? Contactați-ne acum!