Endodonție

Endodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu tratamentele afecțiunilor pulpei dentare (țesutul moale vasculo-nervos aflat în  interiorul dintelui) și a complicațiilor acestora.

Introducere în Leziunile Pulpare

Leziunile pulpare sunt frecvente în practica dentară și pot fi o complicație serioasă a cariilor dentare netratate. De asemenea, factori traumatici, termici sau chimici pot juca un rol crucial în apariția acestor leziuni. Este important să înțelegem că, atunci când pulpa dentară este afectată, corpul nostru declanșează un mecanism de apărare sub forma unei reacții inflamatorii. Acest proces este însoțit de simptome precum durere, roșeață, căldură și umflătură.

Mecanismul Inflamației Pulpare

Inflamația pulpei dentare poate provoca o presiune intensă în camera pulpară, datorită naturii închise a structurii dentare. Această presiune poate duce la compresia nervilor și la apariția unei dureri severe. Dacă nu este tratată, inflamația poate evolua spre necroză pulpară și, în cele din urmă, spre gangrenă.

Tratamentele Endodontice: O Viziune Generală

Tratamentele endodontice sunt esențiale pentru abordarea leziunilor pulpare. Aceste proceduri includ îndepărtarea pulpei inflamate, lărgirea, curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare. O etapă cheie este instrumentarea canalelor radiculare, urmată de obturarea lor cu materiale specifice. În final, se procedează la reconstrucția coronară a dintelui. Este normal ca, în unele cazuri, să apară o sensibilitate post-tratament, care se remite de obicei în câteva zile.

Tehnologia Avansată în Endodonție la Clinica Ozonodent

La Clinica Ozonodent, punem un accent deosebit pe utilizarea tehnologiilor avansate în tratamentele endodontice. Folosim anestezie loco-regională pentru a minimiza durerea și disconfortul pacienților. Procedura poate dura de la o singură ședință până la mai multe, în funcție de complexitatea cazului. Un aspect unic al clinicii noastre este utilizarea apei ozonizate și a instalațiilor cu ozon pentru spălarea și dezinfectarea canalelor radiculare. Această metodă inovatoare are un efect considerabil în reducerea durerii și inflamației, asigurând un tratament mai eficient și mai puțin invaziv.

Scopul Tratamentului Endodontic

Scopul principal al tratamentului endodontic este de a salva dintele afectat, eliminând astfel riscul complicațiilor grave, cum ar fi necesitatea extracției dentare. Prin menținerea dintelui pe arcadă, pacientul își păstrează funcționalitatea dentară și estetica zâmbetului.

O leziune pulpară apare atunci când pulpa unui dinte, partea moale din interiorul dintelui care conține nervi și vase de sânge, se inflamează. Aceasta poate fi cauzată de carii netratate, traume dentare sau expunerea la factori termici sau chimici. Inflamația declanșează simptome precum durere, roșeață și umflătură.

Semnele care indică necesitatea unui tratament endodontic includ durere severă la mestecat sau la aplicarea presiunii pe dinte, sensibilitate prelungită la cald sau rece, umflături sau sensibilitate în gingii, sau schimbarea culorii dintelui. Este important să consultați un dentist pentru un diagnostic precis.

La Clinica Ozonodent, tratamentul endodontic începe cu anestezia loco-regională pentru confortul pacientului. Procedura include îndepărtarea pulpei inflamate, curățarea și lărgirea canalelor radiculare, urmată de dezinfectarea acestora folosind apa ozonizată și instalații cu ozon. Canalele sunt apoi obturate, iar dintelui i se va restaura forma și funcționalitatea.

Apa ozonizată utilizată în tratamentele endodontice la Clinica Ozonodent oferă multiple avantaje. Ea sporește eficacitatea dezinfectării canalelor radiculare, reduce semnificativ durerea și inflamația, și favorizează un proces de vindecare mai rapid și mai confortabil pentru pacient.

Doriți mai multe informații sau o programare? Contactați-ne acum!