Blog Ozonodent

Ce alegere este mai potrivită?

Deseori suntem întrebați în cabinet de pacienții noștri care este cea mai bună periuță. Cea mai bună periuță este cea care ți se potrivește și cu care te periezi de două ori pe zi, dimineața și seara.Există o multitudine de variante pe piață, astfel încât ne este destul de dificil să alegem între periuța de dinți electrică și periuța clasică. Indiferent de alegerea făcută, în funcție de caracteristicile fiecăreia, un aspect important constă în curățarea pe care o asigură. Acordând timpul necesar pentru periajul corect, dantura va fi una sănătoasă.

Dacă nu știți ce periuță să alegeți, cel mai indicat ar fi să vă faceți  o programare la medicul dentist. El va ști cel mai bine ce vi se potrivește și în funcție de situația clinică, de opțiunile de periere, vă va face cele mai potrivite recomandări.

Știați că un periaj corect se realizează întotdeauna dinspre gingii spre vârful dintelui? Un periaj corect ar trebui să dureze 3 minute în cazul unei periuțe clasice și 2 minute dacă folosiți periuța electrică.

De ce trebuie să ținem cont atunci când alegem o periuță de dinți indiferent de tipul acesteia?

Alegeți periuțe cu peri moi sau medii,  deoarece perii tari vor leza gingiile, iar în timp vor produce retragerea lor. Perii flexibili și moi curăță eficient, fără să fie nevoie de presiune, iar capul mic al periuței de dinți ajunge și în locurile greu accesibile. Perii periuțelor de dinți, potrivit specialiștilor, trebuie să fie rotunjiți ca să nu lezeze mucoasa.

Un alt aspect important de care trebuie să  ținem cont este dimensiunea acesteia în funcție de vârsta celui care o folosește. Periuțele pentru copii de până în doi ani trebuie să aibă un cap de 15 milimetri. Pentru copiii între 2 si 6 ani cele mai potrivite periuțe pot avea 19 milimetri. Între 6 si 12 ani dimensiunea periuței are 22 de milimetri, iar după 12 ani, capul periuței poate fi de 25 de milimetri.

Periuța de dinți electrică oferă un periaj mai eficient decât cel realizat cu o periuță clasică. Însă mare grijă asupra felului în care folosim periuța electrică. Sunt o mulțime de variante ce au ajuns să aibă și 30.000 de rotații pe minut. Fiind destul de puternică, dacă aducem un plus de presiune pe dinți și gingii le vom leza, iar în scurt timp pot apărea dureri, sensibilitate dentară sau gingivită.

Există periuțe electrice simple, cu o singură treaptă de viteză sau cu meniu complex și mai multe tipuri de periaj, pentru dinți sensibili sau albire, cu 2 sau 3 trepte de intensitate ale periajului. Unele modele au senzor de presiune cu indicator luminos care avertizează utilizatorul atunci când se exercită o presiune mare asupra dinților și gingiilor, precum cronometru și avertizor sonor pentru timpul de periaj. Capetele periuțelor pot fi soft, ultra soft sau medii și pot avea diverse forme.
Pacienții care au probleme gingivale vor fi întotdeauna sfătuiți să aleagă o periuță cu peri moi și o treaptă redusă de intensitate.
Dezavantajul periuțelor electrice este preț mult mai mare și faptul că ocupă mai mult loc în bagaj.

Periuța de dinți  clasică este de accesibilă tuturor, cu diferite forme și peri moi  sau medii. Avantajul este că  puteți simți presiunea cu care executați  periajul. Variantele moderne ale periuțelor asigură o îndepărtare a plăcii bacteriene mult mai eficientă. Desigur, poate fi folosită și de către persoanele care au aparat dentar.

Și cei mici pot fi învățați să se spele cu plăcere pe dinți . În ajutorul lor vin noile gadgeturi puse la dispoziție de brandurile care creează periuțele electrice. În plus, desenele, capetele de schimbare pot fi modalități de antrenare a celui mic, la fel ca într-un joc cu recompense.

Indiferent de varianta aleasă periați-vă de 2 ori pe zi, folosiți ața dentară și apa de gură,  schimbați periuțele uzate după 3-4 luni de folosire sau mai des dacă aveți diferite afecțiuni în zona  cavității orale. Faceți cel puțin 2 controale periodice pe an împreună cu igienizarea profesională.

Programează acum o consultație pentru a primi și tu recomandările personalizate!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *