Blog Ozonodent

O bună sănătate orală începe cu un periaj corect. Pentru a preîntâmpina problemele obișnuite precum sângerările gingivale sau bolile parodontale:

 

  • periază-te de cel puțin 2 ori pe zi timp de trei minute, dimineața și seara înainte de culcare
  • periază toți dinții pe toate fețele cu mișcări circulare, în unghi de 45 de grade și dinspre gingie spre vârful dintelui
  • suplimentar periază limba și interiorul obrajilor
  • folosește ața dentară, apa de gură și dușul bucal pentru o mai bună curățare interdentară
  • folosește o periuță medie sau soft și periază cu presiune moderată.
  • periodic fă-ți o curățare profesională.

Periajul este o procedură care stă la baza unei sănătăți orale corespunzătoare și se realizează timp de 3 minute pe toate fețele dinților, cu mișcări ferme și blânde, la care se adaugă suplimentar periajul limbii și al interiorului obrajilor ! Majoritatea adulţilor nu respectă acest timp. Pentru a vă da seama cât durează periajul, folosiţi un cronometru sau o clepsidră cu nisip colorat. Pentru un periaj corect folosiţi mişcări scurte, uşoare, cu mare atenţie la joncţiunea dentogingivală, la dinţii din spate şi la zonele din jurul obturaţiilor, coroanelor şi altor lucrări dentare. Concentraţi-vă pe fiecare zonă de periaj, după cum urmează:

 

  • Periaţi suprafeţele exterioare ale dinţilor de sus, apoi ale dinţilor de jos
  • Periaţi suprafeţele interioare ale dinţilor de sus, apoi ale dinţilor de jos
  • Periaţi suprafeţele ocluzale, adică cele pe care mestecați
  • Înclinaţi periuţa la 45° faţă de linia gingiei şi executaţi mişcări dinspre gingie spre marginea dinţilor
  • Periaţi uşor suprafaţa exterioară, interioară şi ocluzală a fiecărui dinte, cu mişcări înainte şi înapoi
  • Periaţi uşor limba, pentru împrospătarea respiraţiei şi pentru îndepărtarea bacteriilor

Ce fel de periuţă de dinţi să aleg?

Majoritatea medicilor stomatologi recomandă folosirea unei periuţe cu peri moi sau de duritate medie pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare dintre dinţi. De asemenea, pentru zonele mai greu accesibile sunt recomandate periuţele cu capul mic, pentru că pot să ajungă mai bine la dinții din spate.
Multe persoane preferă periuţele electrice. Acestea sunt disponibile acum într-o gamă variată, individuale sau pentru întreaga familie, cu unul sau mai multe moduri de periaj, cu posibilitatea de a folosi pe aceeași bază mai multe tipuri de periuțe, cu senzor de presiune și timer, cu peri medii, moi sau ultra-moi ce pot curăţa dinţii mai bine, în special în cazul persoanelor cu dificultăţi sau care nu au o dexteritate bună.

Cum alegem pasta de dinţi?

În prezent există o mare varietate de paste de dinţi indicate pentru o gamă diversă de afecţiuni precum sângerările gingivale , tartru, carii, sensibilitate dentară, remineralizarea smalțului sau cele pentru albire dentară. Este important să știți ce pastă de dinți este potrivită pentru dumneavoastră, de aceea cereți sfatul medicului stomatolog de câte ori este nevoie pentru a ști ce paste de dinți vă sunt recomandate.

Cât de des trebuie schimbată periuţa de dinţi?

Periuţa de dinţi poate fi cu peri naturali sau artificiali și trebuie schimbată când începe să se uzeze. Intervalul de schimb recomandat este între 3 și 6 luni. Periuțele cu peri naturali se uzează mult mai repede, de aceea se vor schimba la 3 luni. De reţinut că este indicat să vă schimbaţi periuţa de dinţi după ce aţi avut răceli, candidoză orală sau alte infecții, pentru că periuţa acumulează bacterii şi se poate produce o reinfectare.

Sunt utile ața dentară, apa de gură și irigatorul bucal?

Aceste accesorii suplimentare sunt foarte utile pentru o curățare completă a spațiilor interdentare, mai greu accesibile doar cu periuța. Ața dentară este simplă sau impregnată cu fluor și îndepărtează resturile alimentare blocate interdentar. Se poate folosi zilnic sau de câteva ori pe săptămână.  Apa de gură este prezentă într- o gamă diversă,  indicată pentru împrospătarea respirației, reducerea plăcii bacteriene sau a sângerărilor gingivale,  pentru sensibilitatea dentară sau după albirea dinților. Se clătește gura după periajul dentar.
Irigatorul sau dușul bucal este foarte util pentru curățarea blândă și eficientă a spațiilor interdentare, a lucrărilor dentare simple sau pe implant  sau a aparatelor ortodontice. Jetul de apă îndepărtează placa bacteriană și resturile alimentare și realizează un masaj gingival benefic sănătății orale.
La recomandarea medicului specialist se mai pot folosi periuțe speciale pentru curățarea spațiilor interdentare, a lucrărilor protetice sau aparatelor ortodontice.

De asemenea de două ori pe an este indicat să vă faceți curățarea dentară profesională în cabinet.  

Pentru recomandări personalizate faceți o consultație la medicul stomatolog.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *